Spørsmål og svar

Lurer du på noe i forbindelse med kajakkpadling?
Her finner du flere spørsmål med svar. Ta likevel kontakt om det er noe du fortsatt lurer på. 

Vanlige spørsmål og svar:

Nei – på våre kurs har vi alt nødvendig utstyr til alle deltagere. Vi har 16 kajakker av flere forskjellige merker med og disse har ulike kvaliteter med tanke på størrelse og egenskaper. Ønsker du å ta med en egen kajakk er det mulig.

Nei – vi har med kajakk, padleåre, vest, padlevotter og spruttrekk til alle.
Du stiller opp i klær og sko som tåler å bli vått. På sommeren er det ofte nok med bukse/løpetights og en t-skjorte, men tenk over at det er fort gjort å bli solbrent på vannet. På vinteren anbefaler vi ull innerst, og noe vindtett utenpå. Bruk også gjerne våtdrakt eller tørrdrakt hvis du har. Vi har også noen tørrdrakter det er mulig å få leid om du ønsker. På noen kurs er dette inkludert i prisen.

Husk uansett ett tørt skift pakket vanntett, og noe varmt til etter kurset.

I kajakk kler vi oss etter vanntemperaturen, og på de første gode vårdagene har vi heller på for mye enn for lite.

Du stiller opp i klær og sko som tåler å bli vått. På sommeren er det ofte nok med bukse/løpetights og en t-skjorte, men tenk over at det er fort gjort å bli solbrent på vannet. På vinteren anbefaler vi ull innerst, og noe vindtett utenpå. Bruk også gjerne våtdrakt eller tørrdrakt hvis du har. Vi har også noen tørrdrakter det er mulig å få leid om du ønsker. På noen kurs er dette inkludert i prisen.

Husk uansett ett tørt skift pakket vanntett, og noe varmt til etter kurset.

Når vi arrangerer guidede turer er det vanligvis ingen velt, og vi bruker tid på å få trygghet og gode rutiner på plass.

Kursene tilrettelegger vi så vi avslutter med å gjennomføre redninger og wet exit, så også her padler vi i samme klær hele tiden. Likevel er kajakkpadling er en aktivitet som foregår på vannet og det vil dryppe fra åren og kunne være vått i kajakken. Det er også alltid en risiko for velt selv om det er sjeldent.
Vi anbefaler derfor å ikke ta med klær eller klokker/telefoner som ikke tåler vann med i kajakken.

Hvis du bare skal teste om kajakk er noe for deg så er det ingen ide i å investere alt for mye. Det anbefales dog sko uten skolisser som ikke blir ødelagt i vann. Tenk også på at det ikke er så mye plass i kajakken, en løpesko bygger mye i lengden og kan bety det blir trangt især for deg med litt store føtter. Badesko med en ullsokk inni fungerer flott, det samme gjør sandaler eller crocs. De fleste som padler mye kjøper etterhvert neoprensko/støvler, som fås i ulike lengder avhengig av  sesong. Noen velger å bare sitte i sokker i kajakken, men helt barbein ofte kan gi gnagsår på føttene pga av sand i bunden av kajakken.
Uansett bør det være noe med såle tilgjengelig når man går i land. Det er veldig mye stillehavsøsters langs kysten nå, og disse er knivskarpe og en reel sikkerhetsrisiko for de som går barbeint.

Du trenger absolutt ikke å være i god form. Kurset tilrettelegges så man selv velger hvor hardt man går inn i øvelsene, og selv om vi tilbringer mye tid i kajakken kan man ta nødvendige pauser. De som ønsker ekstra utfordringer vil ofte kunne få det eller kan ta litt ekstra i når vi jobber selvstendig med øvelsene.

Vi velger kajakker som passer best mulig for de fleste, og har også mulighet til å dele ut grønnlandsårer som gir liten belastning på skuldrer og armer. Med fokus på god sittestilling og god teknikk er kajakkpadlingen aktivitet som styrker kroppen, især kjernemuskulatur og dermed rygg – og en aktivitet som ikke har noen aldersgrense. Kajakkpadling er uvant for mange med tanke på sittestilling og muskelbruk så det vil nok kjennes for de allerfleste uavhengig av treningsgrunnlag.

Har du ett vanntett kamera eller telefon kan du så klart ha den med ut. For de fleste er det mer enn nok å tenke på utenom dette, og vi anbefaler heller å nyte padleopplevelsen. Vi vil vanligvis spørre alle om tillatelse til å ta bilder ved starten av hver padling, og disse vil bli tilgjengelig for alle på Facebook i etterkant. Vi respekterer om noen ikke ønsker å bli tatt bilde av. Telefoner, kameraer og annet som ikke tåler vann eller ikke kan festes til deg eller kajakken bør bli på land.

Vi starter hver opplevelse eller kurs med å spørre om tillatelse til å ta bilder av deltagerne. Bilder er så klart ikke første prioritet under padlingen, men vi gjør vårt beste for å dekke opplevelsen likevel. Disse sorteres litt og samles så i album på Facebook om gruppen ønsker det. Disse kan dere laste ned, tagge eller dele som ønsket – og selvfølgelig sletter vi bilder om noen skulle ønske det.

Som avslutning på kurset gjennomfører vi en velt med kajakken. Jeg demonstrerer først hvordan dette skal se ut, og hvordan dere kan komme opp i kajakken igjen – og så står jeg i vannet ved siden av den som skal velte … Dette er en ekstremt nyttig øvelse for å padle trygt i kajakken videre – og de aller fleste blir overrasket over hvor lett de kommer ut av kajakken 🙂

Våre siste innlegg:

Kajakkpadlere på vannet som jubler

Våttkort

Tine Raisbæk, 29.03.21 Våttkort er utdanningsstigen som padleforbundet står bak.  Det er mulig å få våttkortet både ved introkurs og grunnkurs , mens alle de

Les mer »
Kajakkpadlere i skjærgården i høstlys

Gode råd for høstpadling

Tine Raisbæk, 26.10.20 Høst og vinter er fantastisk for kajakkpadling – det er en egen stemning på vannet når båtfolket er borte og naturen viser

Les mer »